luni, 5 decembrie 2016

Business inedit

Scriitorul Florin Iaru a pornit luni o afacere de „diagnostic literar“ prin care, contra cost, citește manuscrisele celor care vor să le publice și le spune dacă acestea merită sau nu să fie tipărite, ce greșeli au și cum ar trebui îndreptate.
Florin Iaru a povestit pe blogul personal că în fiecare an este rugat de cel puțin o sută de ori să citească câte un manuscris. Așa i-a venit ideea să deschidă o mică afacere prin care să citească aceste manuscrise contra cost, urmând să le dea autorilor un răspuns dezinteresat referitor la calitatea acestora. Acest business, foarte răspândit în străinătate, va fi făcut pe o firmă, cu facturi și chitanțe.
„În România sunt diverși oameni care publică sau vor să publice, dar n-au niciun reper, n-au pe cine să întrebe. Se duc la edituri, plătesc ei, cartea apare, după care rămân cu cartea în brațe nevandabilă, și nimeni nu mai vorbește despre ea“, explică Florin Iaru pentru Profit.ro.
Pentru 100-200 de lei volumul de poezie, 300 de lei cel de proză scurtă și 500 de lei romanul, Iaru spune că va citi opera clientului de la cap la coadă, indiferent de calitate, iar la final va spune, argumentat, de ce e bună sau nu, ce a greșit, ce a fost bine și ce merge sau nu pe piață. „Sunt mai multe lucruri pe care i le spun citind cartea: fie că nu știe să scrie și îi recomand să se lase de meserie și să nu mai dea banii pe la editură. Un om care-și tipărește pe bani proprii o carte, cel mai ieftin e 6,50 lei exemplarul. Asta înseamnă aproape 2.000 de lei la 300 de exemplare, bani pe care i-ar putea economisi dacă află că acea carte e proastă“, spune scriitorul.
În general, adaugă el, la edituri ajung manuscrise foarte proaste, care sunt respinse, iar oamenii rămân cu impresia că au fost nedreptățiți și că acolo se publică pe relații și pe pile, ceea ce nu este adevărat. Sunt peroane care au o idee bună, dar e prost tratată, cărora li se poate recomanda să rescrie textul, sau poate fi vorba de o carte foarte bună, cu mici scăpări.“În România lipsește una dintre cele mai grele meserii – redactarea. În străinătate, autorul lucrează cot la cot cu un redactor, care îi subliniază toate părțile slabe sau îndoielnice și stau mult de vorbă pentru asta. Eu citesc și îi dau omului înapoi un raport. La o carte de poezie muncesc cel puțin două zile, iar la o carte de proză scurtă de 170 de pagini, muncesc patru zile. Două citesc și două scriu observații, cu trimiteri etc.“, adaugă Iaru.
Cei care îi trimit cărțile nu primesc, în schimbul banilor, și recomandări la edituri, laude în presă sau online, indiferent de valoarea acestora, și nici Intervenții sau vorbe bune la criticii literari. Iaru atrage atenția că nu este vorba despre un serviciu de „critică literară plătită“, ci doar un răspuns pornind de la un manuscris inedit, prin care autorului să i se confirme sau infirme unele convingeri, să i se indice punctele bune sau slabe, să știe (eventual) ce mai are de făcut, dacă, într-adevăr, mai e ceva de făcut.
Născut în 1954, Florin Iaru a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. A devenit redactor al editurii Cartea Românească în anul 1990, dar a debutat literar în 1962.  În anul 1970 a devenit membru al Cenaclului de luni, sub conducerea lui Nicolae Manolescu.

Liviu Iancu


http://www.andreilaslau.ro/acest-celebru-chirurg-cardiovascular-rastoarna-tot-ceea-ce-stiai-despre-dieta-sanatoasa-iata-ce-crede-despre-micul-dejun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu