miercuri, 27 iulie 2016

„De-a doctoratul“


tanase 449
Nu stiu dacă interesează prea multă  lume acest subiect. Traficul articolelor despre plagiate ( toate notorii) este destul de redus pentru că se adresează unui nr limitat de cititori. Mult mai interesați au părut românii de Brexit, de atentatul de la Nisa, de putsch-ul ratat din Turcia. Aproape nimeni nu e interesat de scandalul plagiatelor în afară de massmedia și un nr. de persoane din establishment. Acestea, după ce au ajuns la virful politicii și administrației, după ce au făcut avere, după ce au ajuns cineva, s-au gindit că le lipsește din panoplie un titlu de doctor în științe ca să își dovedească superioritatea condiției lor asupra altora fara doctorat, majoritatea.

Zona a devenit în cițiva ani un debușeu pentru diverși tovarăși cu inițiativă și idei. Dacă există cerere există și ofertă. Capul răutaților, cel care a organizat această operațiune de troc, e nimeni altul decit generalul 4 stele, dr-ul Gabriel Oprea. Ideea lui a fost să își fidelizeze niște personaje care promiteau să ajungă în top, să și-i oblige. Altele deja  VIP-uri. După ce si-a luat el însuși un doctorat prin plagiat, cum ne spune acum Comisia, s-a gîndit să facă pustiul de bine și unora de care avea el nevoie și s-a pus ca Tatăl Ceresc să împartă doctorate.
Pe listele lui găsim procurori, generali, foști și actuali ministri, șefi din servicii si armată. Plus niste cunoștinte și rubedenii, ca  secretara sau o nepoată. Ca și în afacerea HEXI PHARMA care avea legături cu SRI, și de data asta regăsim acest fenomen – legături deochiate cu SRI!  Ajungem la subiectul sensibil al moralitatii SRI. Al afacerilor derulate pe acolo. Ambele, ajunse in presă, au dus la punerea unor intrebari complicate care își așteaptă răspunsul. Ca efect, s-a inregistrat o scădere a increderii. Și așa populatia este bănuitoare in privința activității serviciilor.
Zilele trecurte am am fost martorii unei epurări la vîrful SRI și LA apariția în prim-plan a unor figuri din eșalonul doi – ca directori adjuncți. Are legătură cu povestea asta!? Puzderia de doctorate de la virful  SRI pune chestiunea onestității, dar și a rețelei de tip mafiot, subterană, patronată de generalul Gabriel Oprea. În fond un titlu de doctor e un titlu de doctor. Poți să avansezi in ierarhie, să ridici 15 % spor de salariu, să iți satisfaci orgoliul. etc.  Nu contează că nu ai pregătirea necesară unui titlul de doctor. Și cine verifică dacă știi carte!? Doctoratele în sistemul inventat de Oprea au ajuns o marfă de tarabă. Printre cei mai infipți la asemenea false titluri de doctor au fost destui șefi din SRI.
Astept ca Edward Helllvig să ii invite la raport pe cei in cauză pentru a-i anunța că sunt trimiși la plimbare. Ar fi un gest salutar într-un moment internațional complicat, cind este nevoie de multă încredere din partea populației în instituțiile de forță. Inclusiv în SRI care are prostul obicei de a se crede deasupra legii și a tuturor. Nu e.
STELIAN TĂNASE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu