marți, 22 noiembrie 2016

Și așa a fost... până la ultima suflare


33 de ani de iubire secretă între un președinte de țară (căsătorit și tată a doi copii) cu o femeie mai tânără ca el cu 27 de ani și care i-a fost alături, oficial, doar la ceremonia de înmormântare. Nu, nu este un film. Este realitatea anilor 1963-1996, în care Mitterrand și Anne Pingeot, muzeograf, s-au iubit, au suferit, au trăit și au adus-o pe lume pe fiica lor Mazarine, astăzi o celebră scriitoare în țara ei.
Când s-au cunoscut, Anne avea 20 de ani, iar el 47, era deja căsătorit și deputat în Assemblée nationale.
A fost cel mai bine păzit secret al Franței și niciun ziar sau vreo revistă, chiar dacă a deținut atât informația, cât și fotografii relevante cu cei doi, nu a publicat vreun rând până când Mitterrand, știind că sfârșitul îi este aproape, n-a mai făcut nimic să împiedice publicarea, pentru prima dată, a fotografiilor în care apărea împreună cu Mazarine, în 1994, în revista Paris Match.
Arată un Mitterrand îndrăgostit, disperat, sensibil, romantic, un Mitterrand făcând tăieturi din ziare și reviste cu subiectele și comentariile care ar fi putut-o interesa pe Anne pentru cariera ei de muzeograf, un  Mitterrand incapabil să se despartă de femeia iubită nici din rațiuni de stat…
„Am nevoie de dumneavoastră pentru a vă  împărtăși toate gândurile mele, tot ceea ce fac, am nevoie să pot alerga la dumneavoastră în orice moment”, scrie Mitterrand în 13 aprilie 1964.
În luptele sale politice, în cursele sale prezidențiale, pierdute și mai apoi câștigate, Mitterrand este animat de un singur gând și de o singură forță: Anne. „Cu dumneavoastră nutresc sentimente despre care n-am știut vreodată că există!” și nu are decât o singură dorință, „aceea de a servi, la rândul meu, vieții dumneavoastră!”.
La 19 octombrie 1962, François Mitterrand trimite prima sa scrisoare către Anne Pingeot. O scrisoare nevinovată și castă în care îl evocă pe același Socrate despre care i-a vorbit deja la Hossegor. Nu i-a găsit exemplarul promis, însă i-l oferă pe al lui, care îl însoțea în toate călătoriile sale, până când va sosi cel comandat special pentru ea și pe care speră să i-l ofere personal.
http://www.qmagazine.ro/te-voi-iubi-pana-la-ultima-mea-suflare_332303.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu