miercuri, 17 aprilie 2024

O recomandare

 Vasile Nanea 

...După primele pagini citite din noul roman al lui Stelian Tănase – Dincolo nu e nimeni, ai impresia că autorul scrie o carte ca și cum ar dansa, dar nu oricum, ci cu multe piruete, cu chiuituri și bătuturi din picior. O face cu frenezie, cu o poftă de a scrie fără egal. Cred că aici e cheia tuturor celor peste vreo 30 de cărți ale sale, a căror cifră se schimbă de la an la an cu o viteză ce te amețește: pofta de a scrie! Cu siguranță putem spune: „anul și romanul”!
Aș afirma fără să exagerez, cam în stilul cărții sale, că pofta de a scrie la Stelian Tănase este mult mai presus ca pofta de mâncare, sau de a face sex, sau de oricare altă poftă. De la primele pagini, la Stelian Tănase se simte bucuria de a scrie, tot mai mult și tot mai iscusit. Frazele curg una după alta ca un șuvoi de primăvară, iar scrisul paginii devine parcă un fel de joacă. Iată o mostră a începutului de roman, în care te îndrăgostești subit de unul din personajele principale - numit Ghiță pur și simplu:
„In după-amiaza când începe povestea noastră, Ghiță urmărea niște adolescente care chicoteau în fața unei vitrine cu desuuri. Mai ales una îi atrăgea atenția și pușlamaua își făcea socoteala cum s-o agațe.Pulpe roz, fustiță bleu până la fese, craci până la streașină, năsuc obraznic plin de pistrui. Țâțișoarele împungeau tricoul negru cu mutra lui Che Guevara - Patria o muerte! Se gândea să se ia după ea, dar nu putea să-și părăsească avanpostul - îl aștepta pe Costache Zugravu cu care voia să cerceteze trecutul lui Adam Bruno”. Acest început te-a prins de nas imediat.
Treptat, vom descoperi toate personajele acestui roman care a fost lansat la Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal), luni 15 aprilie 2024. Un grup de trei scriitori importanți ai acestei țări au apreciat romanul ca fiind un adevărat eveniment în literatura română din ultimele decenii.
Tot în primele pagini ale cărții, Stelian Tănase nu s-a ferit deloc de cuvinte mai colorate, spuse pe șleau, pe care unii le socotesc chipurile pornografice. Folosite de el, aceste cuvinte își au rolul lor și plac enorm, deoarece scriitorul știe cum și când să le folosească, cum să le îmbrace ca să nu pară vulgare.
Mai departe, se anunță și o poveste de iubire de toată frumusețea, dar multe altele...
La nivelul meu de cititor, consider că romanul „Dincolo nu e nimeni”, cu cel mai frumos titlu din toate cărțile de până acum ale scriitorului, va face o carieră strălucită, care va aduce și mai multă vizibilitate unui mare romancier al zilelor noastre.
Citiți cartea, așa cum fac și eu! Să nu o ratăm. Un detaliu important: romanul este dedicat soției sale la un mod foarte simplu, dar emoționant: „Pentru Elena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu