vineri, 12 august 2022

Dintr-un „Zbor de vineri“


„Bună Eli, ce faci?“

Vorbesc cu ea la telefon și am stomacul cald, ca atunci când vorbeam cu mama. Părul și versurile ei albe, raiul de grădină pe care îl gospodărește, dar mai ales puterea de a înțelege viața și de a sta la cârma ei, filosofia artei iscusite de a traduce gânduri, toate acestea m-au determinat, cu puțin timp în urmă, să accept, fascinat de atâta încredere, invitația de a scrie. Și nu orice, ci poezie. Și nu oricum, ci într-un concurs.

Premiul Eikon mă onorează și înmărmurește în același timp.

In versuri, mă închin în fata vieții. O reverență cunoscută în lume, în fiecare zi înnoită în universul meu, dătătoare de speranțe și gânduri mai înalte decât iubirile pe tocuri, vara.

Iubesc viața, iubesc lumea și acum, mai nou, iubesc.

Prin poezie, iubirea nu are asemănare sau dușmani pe măsură. E simplă, iar cuvintele nu trebuie nici dezgolite, nici inventate. Iubirea a definit deja totul și nu trebuie decât să lăsăm deoparte viteza secolului și toate marile, mici preocupări la moda ca să o vedem. Iubirea colorează pagina. În fața ei, creatorul însăși se oprește din facerea lumilor și, cu capul sprijinit în culcușul palmelor, privește, copil, cum jucăriile lui merg singure, animate de un ingredient secret pe care el, din când în când, și parcă din greșeala, îl lasă în toți, în unii dintre noi mai la vedere, în alții însă, ascuns de zici că nu există.

Iubirea există în tot. Câteodată e greu să o aduci la suprafață, dar atunci când reușești, ce simfonie! „Ce clipe furate din eternitate / ce pași pe coloana infinitului /ce șoapte la masa tăcerii / și, dumnezeiesc de frumos te iubesc la poarta sărutului…” (pentru I.) 

Mulțumesc, Arta conversației! Mulțumesc, Editura Eikon!

Lucian Vasiliu

Toronto, august 11, 2022

https://zbordevineri.blogspot.com/2022/08/dintr-un-zbor-de-vineri_79.html


Un comentariu:

  1. Liviu Antonesei
    C. P. A. – Lucian T. Vasiliu: Poeme din „Fata care a furat tot lacul”

    Lucian T. Vasiliu nu este un debutant, nici un începător, are în spate o carieră de jurnalist cultural la Observatorul canadian, este membru al grupurilor „Arta conversației” și ”Cafeneaua Filosofică Toronto”, iar ca poet a debutat în volumul colectiv Zbor de vineri (Eikon, 2022), fiind premiat de organizatorii concursului „Zbor de vineri” și de editura Eikon. Poetul locuiește la Burlington (Canada). Are în pregătire volumul personal de debut Fata care a furat tot lacul, din care am selectat cîteva poeme – un lirism sensibil, imagistic, deschis spre jocurile de limbaj, care frecventează adesea tema dragostei, dar nu se limitează doar la aceasta. Îi doresc succes poetului, inclusiv cu volumul care urmează să apară. Colegul meu de generație, consacratul poet Lucian Vasiliu, va fi probabil emoționat că vine un poet cu un nume atît de apropiat de al său. Din păcate, eu nu am auzit decît de un singur alt Liviu Antonesei, polițist la Pașcani, care nu scrie poezii! Încă o dată, bun venit Lucian T. Vasiliu!

    RăspundețiȘtergere