miercuri, 21 iulie 2021

Poetul

... trebuie să aibă întotdeauna, în fiecare caz, cuvântul vibrant... că prin simplitatea sa poate să-mi rănească sufletul atât de tare, încât să scâncească... Trebuie să știm și să recunoaștem nu doar puterea directă, ci secretă a cuvântului; cineva trebuie să poată da scrierii sale efecte neașteptate. Trebuie să aibă o vehemență agitată, angoasă, astfel încât să treacă ca o rafală de aer și trebuie să aibă o tandrețe latentă, care se strecoară, astfel încât să se târâie și să-și fure mintea; trebuie să fie capabil să sune ca o bătaie de mare într-o oră extraordinară, în vremea furtunii și trebuie să fie capabil să suspine ca cineva care, cu o dispoziție plângătoare, suspină în inima sa cea mai profundă.

Knut Hamsun

Premiul Nobel pentru Literatură, 1920


Un comentariu:

  1. Nu uitați, unii dau puțin și este mult pentru ei, alții dau totul și nu le costă niciun efort; cine a dat atunci cel mai mult?

    Knut Hamsun, Pan

    Eram pe punctul de a plânge de durere că încă mai trăiam.

    Knut Hamsun, Foamea

    Individul sărac inteligent era un observator mult mai fin decât cel bogat inteligent. Bietul individ se uită în jurul său la fiecare pas, ascultă suspicios fiecare cuvânt pe care îl aude de la oamenii pe care îi întâlnește; astfel, fiecare pas pe care îl face prezintă o problemă, o sarcină, pentru gândurile și sentimentele sale. Este alert și sensibil, are experiență, sufletul i-a fost ars ...

    Knut Hamsun, Foamea

    RăspundețiȘtergere