vineri, 5 iulie 2019

Un palid punct albastru

Această poză este unul dintre cele mai importante repere ce trebuie luate în considerare atunci când încercăm să ne raportăm la locul nostru în Univers.


Priviți din nou acel punct. Acolo ne aflăm noi. Este casa noastră. Suntem noi. Pe acesta și-au trăit și își trăiesc viața toți cei pe care-i iubești, toti cei pe care-i știi, toți cei despre care ai auzit și, până la urmă, toate ființele umane care au existat. Acolo se află totalitatea bucuriilor și suferintelor noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și culegător, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător de civilizație, fiecare rege și țăran, fiecare tânără pereche îndrăgostită, fiecare mamă și tată, copil plin de speranță, inventator și explorator, fiecare moralizator, fiecare politician corupt, fiecare «superstar», fiecare «lider suprem», fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre a trăit acolo – pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare.

3 comentarii:

  1. Carl Sagan

    Extincţia este regula. Supravieţuirea este excepţia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Carl Sagan

    Cărţile rup cătuşele timpului. Cartea reprezintă dovada că oamenii sunt capabili de magie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Carl Sagan

    Noi oamenii arătăm destul de diferit faţă de un copac. Fără îndoială noi percepem lumea diferit faţă de un copac. Dar în profunzime, în "inima" moleculară a vieţii, copacii şi noi suntem în esenţă, identici.

    RăspundețiȘtergere