duminică, 13 iunie 2021

Ubuntu și virtutea omeniei

Iulian Boldea 

În cultura africană există un curent etico-filosofic numit "ubuntu", echivalentul omeniei din spiritualitatea creştină. Acest principiu poate fi rezumat astfel: „Eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi.” Cu alte cuvinte, un individ se poate dezvolta armonios doar în strânsă legătură cu ceilalți, cu comunitatea din care face parte.
Nelson Mandela era adeptul acestui principiu. Redau mai jos o întâmplare care ilustrează modul în care funcţionează ubuntu.
Un antropolog le-a propus copiilor unui trib african un joc: A așezat un coș cu fructe lângă un copac și le-a spus : "Primul copil care ajunge la copac va primi coșul."
Când a dat semnalul de start, a fost surprins să vadă că toți copiii mergeau împreună, ținându-se de mână, până când au ajuns la copac și au împărțit fructele.
Când i-a întrebat de ce au făcut asta, căci oricare dintre ei ar fi putut obține coșul numai pentru el, copiii l-au privit cu uimire și au răspuns : "Ubuntu! Cum poate fi unul dintre noi fericit, în timp ce restul sunt trişti?”
"Ubuntu" în limba zulu înseamnă: "sunt pentru că suntem".
Acest trib, oricât de primitiv ar părea, cunoștea secretul fericirii, secret care s-a pierdut se pare în societățile care se consideră civilizate.

PS Acest nume, Ubuntu, a fost atribuit unui sistem informatic de operare bazat pe Linux, lansat în anul 2004.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu