miercuri, 30 noiembrie 2016

Crăciunul (nu) e...


Aici puteti asculta o interpretare deosebita a unui text pe care l-am scris in urma cu un an. Le multumesc lui Morar si Buzdugan de la Radio ZU pentru ca "dezgroapa" articole de pe acest blog. Mai jos textul integral:

Craciunul nu inseamna cadouri, daca asta inseamna nervi. Craciunul nu inseamna imbulzeala, ci mai degraba retragere. Craciunul nu e goana irezistibila de a fi in rand cu lumea care pune bucatele pe masa "ca asa-i traditia". Craciunul nu e traditie. Craciunul nu e ghiftuiala oarba, nu e napustire hulpava dupa ce ai postit. Craciunul nu e razboi in trafic pentru familie. Craciunul nu e familie daca familia zbarnaie de tensiuni nerostite. Craciunul nu e Mos Craciun in alb si rosu. Craciunul nu e colind cu orice pret, supracantat, la ore nepotrivite. Craciunul nu e o perioada in care "ne deschidem inima ca sa intre lumina sfanta". De ce ar fi inchis in restul anului? Craciunul nu e slogan dulceag sau vorbe mari. Craciunul nu e reamintirea valorilor morale lipsa. Craciunul nu e un program special la televizor. Si nici zambet fals nu e Craciunul. Craciunul nu e prilej de regret ca nu ai cu cine petrece sarbatorile. Craciunul nu e bilant. Craciunul nu e lumina electrica in exces sau bradul pe care te-ai luptat sa-l aduci acasa ca un erou modern. Craciunul nu e lupta. Craciunul nu e promotie. Nu-l gasesti pe rafturile care urla ca e Craciunul. Nu e cozonac, caltabos, toba, sorici sau vin rosu. Craciunul nu e ilustrata si nici fericire tampa impachetata in spoturi publicitare cu reni si Mos Craciuni pentru diferite nise. Craciunul nu e nimic din toate astea. Nu e drum'n base, nici popcorn sau clubbing. Craciunul nu e discoteca si nici fantezie sexuala de iarna. Craciunul nu e bere. Craciunul nu e nimic din tot zgomotul asta surd si disonant ca o orchestra mondiala care se acordeaza la nesfarsit fara sa mai inceapa sa cante. N-are niciun rost asa. Nu e despre asta. Nu pentru mine. Mi-o spun in fiecare an, incercand cu disperare sa inot spre marginile vartejului care ma trage la fund unde in malul vascos zac resturi de sarmale, conserve, reprosuri, un fel de mazga sufleteasca, o inertie vesteda.

Craciunul e altceva. Craciunul este momentul in care s-a schimbat TOTUL. Craciunul e momentul in care Oamenii au descoperit Speranta prin Iubire. Vorbe mari, nu? Da de unde, vorbe prea mici plutind pe Marea Moarta. Dar, pentru ca vorbele astea mici care plutesc in deriva sa ajunga la destinatie si sa umfle panzele celor care mai au curajul sa navigheze, e nevoie sa sarbatorim Craciunul. Pentru EL. Pentru tot ce ne da in fiecare zi. Pentru tot ce uitam sa-i inapoiem.

As fi vrut sa inchei altfel. De fapt, Craciunul nu e nici macar ce am scris eu aici. Nu poti scrie despre Craciun in mijlocul Marii Moarte.

Tudor Chirilă

http://tudorchirila.blogspot.ro/2011/12/craciunul-nu-e.html?m=1



duminică, 27 noiembrie 2016

Să fie sfârșitul?

Omul va dispărea era convingerea mea până acum neclintită, între timp mi-am schimbat părerea: trebuie să dispară.

Emil Cioran

Marele maestru de lângă Brâncuși

Să intri într-o curte obişnuită de la marginea oraşului Târgu Jiu şi să te aştepţi la altceva decât la nişte banale acareturi înseamnă să trăieşti într-un soi de boală a descoperirii. E ca şi cum ai zice că îţi dai două palme şi gata, visezi o lume imposibilă!Şi totuşi, să ţi se deschidă o poartă cam flencănită şi apoi să te copleşească fructele de sticlă colorată agăţate prin pomi e ca şi cum ai plonja într-o ogradă magică, plină cu vedenii, obsesii, chipuri chinuite şi portrete shakespeariene lucrate în sticlă, cu tingiriruginite pe cap în loc de pălării. Aşa începe universul lui Mihai Ţopescu! Este greu de priceput cum lumea de bâlci oltenesc din centrul municipiului, cu aer de bazar oriental făcut mai mult pe plasticărăi, mărfuri ieftine şi legume-fructe, plus brânzeturi şi cărnuri, duce totuşi la Masa Tăcerii şi la Coloana fără Sfârşit a lui Constantin BrâncuşiŞi, pe neaşteptate, în acest univers, parcă secătuit de arte şi preocupări estetice, Ţopescu!
Şi totuşi, undeva la capătul Străzii Grigore Iunian, nu departe de o altă operă de referinţă în artele lumii contemporane, dai de un abracadabrant muzeu al sticlei. Logic, lumea asta de bazar din Târgu Jiu ar trebui să se prelungească în câmp, să se topească în dealurile Gorjului şi prin rănile uriaşe ale pământului răscolit pe la minele de cărbune. Or, împotrivatuturor aşteptărilor, aşa cum duce la Masa Tăcerii şi la Poarta Sărutului, brambureala oraşului duce şi într-o curte de casă obişnuită dinspre margini, unde se ascund crâmpeie de mare artă. Tot aşa cum în urmă cu aproape un secol, pe altă stradă, ceva mai departe, se ascundeau laboratoarele creaţiei lui Constantin Brâncuşi.
Când treci de poarta atelierului lui Mihai Ţopescu, artistul sticlar cu cuptorul de topit sticlă răcit de cine ştie când, se înstăpânesc uimirea, şi încăpăţânarea, şi ilogica, şi pariul cu arta. Dintr-odată, dintre opere, simţi duhul maestrului, obsesia apostolului şi pariul cu eternitatea. Un atelier încremenit de sticlărie la Târgu Jiu nu este o ruină şi nici o magazie. Este o mare personală Ţopescu. Pe Strada Unirii la numărul 92, în preajma cuptorului rece, se află multe dintre creaţiile deja faimoase ale cunoscutului sticlar român. Câteva lucrări din ciclul „Peştii“, mai toate portretele cu aer de clovn lucrate în sticlă transparentă, cu vase abandonate pe margini de râu pe post de pălării, copaci de vis şi trunchiuri de nuc în care stau trupurile de sticlă ale Anei lui Manole. În încăperile de deasupra, pe cicluri şi forme, sunt înşirate vazele, „Coconii“, iar în fundul curţii, o magazine luminoasă găzduieşte lucrările din ciclurile „Anatomia sticlei”, „Rodul pământului” şi „Intelepţii”. Atelierul rece, închis şi conservat al lui Mihai Ţopescu este un soi de expoziţie personală închisă şi aglomerată ca un protest. De trei ani, Mihai Ţopescu nu mai lucrează sticlă. Pur şi simplu a stins cuptorul care l-a cut celebru. Turnatul şi prelucratul sticlei la Târgu Jiu au devenit nerentabile. Unul dintre marii maeştri în artele focului din Europa a spus „gata”. Nu din lipsă de subiecte sau din criză de inspiraţie. Mihai Ţopescu a răcit cuptorul de sticlă şi a concediat meşterii şi ucenicii pentru că s-a simţit nedreptăţit. Ca pentru orice mare artist, nedreptăţit înseamnă neînţeles de autorităţi. Nu a mai vrut să îşi prăjească pielea la focul cuptorului, să îşi scuipe plămânii şi să îşi stoarcă muşchii la temperatura cuptorului şi să arunce banii în vistieria fără margini a funcţionarilor care îl privesc de sus.În semn de protest, marele artist Mihai Ţopescu s-a autoexilat. Nu mai toarnă decât în Franţa, într-un orăşel numit Biot, un fel de capitală europeană a sticlei, unde plăteşte doar 45 de euro pe oră de cuptor. Ia cu el în microbuz trei-patru muncitori, plăteşte câteva ore de acces la un cuptor încins, toarnă ce are de făcut şi se întoarce acasă, revoltat şi în acelaşi timp mulţumit. A înfruntat sistemul şi inerţia din România şi, în acelaşi timp, a continuat să creeze. A mai scos din gânduri şi din foc o altă operă de artă!
Ai zice că lumea lui Mihai Ţopescu nu are logică, nu are punte şi nici rădăcini. Nici vorbă! În aglomeraţia programatică din depozitele sale de artă, într-o atmosferă mai degrabă de protest, de disidenţă contemporană, există o logică perfectă. Este pariul său cu marea artă. Lucrul în sticlă, o exprimare într-o materie greu de disciplinat, a devenit mare artă a focului şi în acelaşi timp metaforă. Operele lui Mihai Ţopescu au formă şi au poveste. Adică semnificaţie. Sunt rodul unei meditaţii şi adeseori trădează obsesii din care s-au născut toate capodoperele artei universale. Regele, clovnul, Turnul Babel, Ana lui Manole, Trubadurii, nenumărate portrete dintr-o galerie infinită a expresiei umane, toate sunt şi pe lista subiectelor nemuritoare. În aceste obiecte care îşi au misterul şi inexplicabilul lor tehnic se ascund parabole, metafore, pariuri imposibile de artist care luptă să smulgă sticlei un absolut imaginat numai de el. Nici cei care au lucrat alături de Mihai Ţopescu la ciclul „Anatomia sticlei” (subiectul unui film excepţional gândit de acelaşi artist şi care va putea fi văzut în curând şi pe cotidianul.tv) nu ar putea povesti cu lux de amănunte magia trecerii de la desen la forma ovoidală cu pictural la interiorul de parabolă al unui cocon de sticlă.
Să fie o întâmplare că Mihai Ţopescu lucrează pe o stradă lăturalnică, dar nu una oarecare, ci una care duce spre parcul în care tronează Coloana fără Sfârşit? Să fie o întâmplare că Mihai Ţopescu locuieşte în oraşul lui Brâncuşi şi îl venerează? Să fie el un om care strânge din dinţi pentru că vorbeşte mai mult în gând? Sau asta ascunde meditaţia celui care vrea să sară peste marele lac al timpului? Personajul acesta aparent nepotrivit cu locul, omul acesta tăcut, bărbos, urcat, de-o modestie programatică, ascunde în fapt o legătură profundă cu Brâncuşi. O viaţă în replică se vrea plină de replici în sticlă la celebrele monumente ale maestrului. Mihai Ţopescu se fereşte să trădeze trufia celui care prin creaţia sa încearcă, asemeni înaintaşului său, aceeaşi mare a timpului. Când vorbeşti cu el despre arta sticlei, Mihai Ţopescu refuză orice apropiere de Brâncuşi. Doamne fereşte, zice el, de parcă apropierea ar tulbura eternitatea geniului. De politeţe, după ce accepţi prefăcătoria şi deschizi porţile atelierului său de sticlărie şi depozitele pline cu opere de peste ani, eşti forţat să înţelegi că totul are legătură cu Constantin Brâncuşi. Locul, imposibilul înfruntat dezinvolt şi creator, voluptatea formelor sublimate minimalist, meditaţiile profunde ascunse în fiecare lucrare, încăpăţânarea de a rămâne în proletarul oraş de Gorj, toate, dar mai ales curajul de a instala un ochean uriaş şi în acelaşi timp invizibil într-o grădină pe o stradă lăturalnică din Târgu Jiu, toate arată un mare artist legat de Brâncuşi şi de universul primordial al acestuia. De acolo, în felul său unic şi fascinant, Mihai Ţopescu priveşte condiţia umană şi lansează uimitoare şi nenumărate alte întrebări. El şi zice că arta nu dă nici un răspuns. Întreabă şi iar întreabă până când întrebările sale te luminează şi îţi dau identitate.
Rar mi-a fost dat să descopăr un asemenea artist încăpăţânat într-un oraş devenit program şi polemică. Gloria lui Mihai Ţopescu stă în toate marile muzee de sticlă din lume şi se reazemă pe colecţii şi expoziţii cum nu mulţi artişti români contemporani pot să numească.Şi, cu toate acestea, ţine cu dinţii de operele sale, la Târgu Jiu, fiind cel mai mare colecţionar de sticlă semnată „Mihai Ţopescu”, veritabile minuni ale genului, toate înghesuite într-o curte cu ateliere şi acareturi, parcă pentru a lumina acest oraş atât de sărăcăcios, dar şi atât de bogat în capodopere.
Cornel Nistorescu
Publicat Marți, 30 decembrie 2014

joi, 24 noiembrie 2016

Dezamăgirile unei generații pe cale de dispariție

Nu aș fi crezut,pe cind scandam în decembrie 1989 Jos Ceaușescu la baricada de la Inter, că o să ajungem în acest punct în 2016. Intii și intîi nu am crezut că regimul va cădea atît de repede – a doua zi chiar, la prînz. Brusc, eliberați dupa execuția lui Ceaușescu, ne-am umplut de speranță, convinși fiind că odată dispărut răul – dictatorul și clica lui- vom fi în stare să ne clădim un viitor ceva mai omenesc. În fond am fi putut să avem parte de ce lume voiam…Așa gîndeau mulți atunci, anii 1990.  Ne-am imaginat cu speranță cu totul altceva decît avem azi. România trebuia să aibă un standard de viață ridicat, comparabil, să zicem, cu al Belgiei. Dar nu standardul de viață era chestiunea esențială, deși conta. Ci societatea, oamenii.
Mi-am imaginat că rețatiile dintre oameni – extrem de toxice in anii 80-90 ai secolului XX – se vor ameliora mult. Că vom renunța la cultura autoritară a delațiunii, fricii, a urii și resentimentului, a violenței. Credeam că vom reuși să ne construim o lume mai pașnică, mai prietenoasă, mai deschisă și mai plină de compasiune. Suntem azi departe de un asemenea obiectiv. Cine nu crede, e de ajuns să deschidă seara televizorul pe programele de știri. Rămîne pentru generațiile viitoare forjarea acelei lumi la care am visat cîndva.
Cauza esecului de proporții al acelei generatii – a revolutiei- îl constitutuie haosul in care am intrat fără să avem o alternativă reală. Nu am avut – ca in Polonia, Cehoslovacia, Ungaria – conturată o viziune – cit de cit – a viitorului. Am incercat marea cu degetul pe cont propriu fiecare și fiecare s-a înfeudat in proiectul lui de supraviețuire. Au reușit sa se salveze mai ales cei care s-au preocupat să se îmbogateasca. Ei au surmontat dificultătile adaptarii la un capitalism sui-generis, sălbatic și distorsionat, lansindu-se cu frenezie intr-o competitie contra-cronometru pentru a-și ingrosa conturile din bănci.
Lăcomia (pe care o citesc in destui ochi in jur) a fost și este un motor extrem de important al tranziției. Un diplomat de la ambasada americană ne-a spus într-un grup de intelectuali, în 1990, așa – „Imbogățiți-vă, altfel veți fi umiliți!“ De către cine !? m-am gindit neîncrezător. Toți din casa acea eram cunoscuți ca anticomunisti activi și mi s-a părut că noi ciștigasem pariul cu istoria, participasem personal la ingroparea comunismului. Eram triumfători. Și totuși am fost umilit, jignit, tratat prost de personaje care au pierdut pariul cu istoria. Între timp, însă făcuseră mari averi și puteau /pot să-și permită, față de ceilalți, orice mizerie și aroganță. Exemplele par să se fi înmulțit copios în ultima vreme. Prădătorii se simt mult mai siguri de ei, pariul lor era altul – banii – și l-au cîștigat.
Prietena mea de la ambasadă știa mai bine. Mai lucrase in niște țări și constatase fenomenul. Încă nu fuseseră retrase tancurile de pe bulevarde la Bucuresti și deja se ridica precum uleiul la suprafața apei, o lume pe care nu o percepeam ca atare. Era un grup social care se forma cu repeziciune, din prima clipă. Ei au ințeles ca principala bătălie se va da în noua societate românescă pentru acumularea de averi, pentru ridicaree „unei clase de asupritori „, a unei  clase de capitalisti veroși, prădători lacomi, hotărîți să reușească. Asta insemne să îi spolieze pe ceilalți. Să se cațere pe spatele a milioane de romani mai puțin adaptați pentru această mare bătălie. Averile s-au făcut prin jefuirea de roadele muncii lor a 85% din populație. Societatea s-a polarizat între o minoritate extrem de bogată și o majoritate pauperă. Instituțiile/legile apărute in România in acesti 26 de ani au fost create special pentru acest establishment de dată recentă. Este o categorie extrem de eterogenă alcătuita din exdirectori, exsecuriști, exbisnitari, exdelatori etc. Ce ii face asemănători sunt milioanele, arghirofilia, conturile din bănci, afacerile. Indiferent că patronează o firmă de export/import, de avocatură, o bancă, de IT, de TIR-uri pe autostrăzile Europei, de massmedia. (VA URMA)
STELIAN TĂNASE

marți, 22 noiembrie 2016

Și așa a fost... până la ultima suflare


33 de ani de iubire secretă între un președinte de țară (căsătorit și tată a doi copii) cu o femeie mai tânără ca el cu 27 de ani și care i-a fost alături, oficial, doar la ceremonia de înmormântare. Nu, nu este un film. Este realitatea anilor 1963-1996, în care Mitterrand și Anne Pingeot, muzeograf, s-au iubit, au suferit, au trăit și au adus-o pe lume pe fiica lor Mazarine, astăzi o celebră scriitoare în țara ei.
Când s-au cunoscut, Anne avea 20 de ani, iar el 47, era deja căsătorit și deputat în Assemblée nationale.
A fost cel mai bine păzit secret al Franței și niciun ziar sau vreo revistă, chiar dacă a deținut atât informația, cât și fotografii relevante cu cei doi, nu a publicat vreun rând până când Mitterrand, știind că sfârșitul îi este aproape, n-a mai făcut nimic să împiedice publicarea, pentru prima dată, a fotografiilor în care apărea împreună cu Mazarine, în 1994, în revista Paris Match.
Arată un Mitterrand îndrăgostit, disperat, sensibil, romantic, un Mitterrand făcând tăieturi din ziare și reviste cu subiectele și comentariile care ar fi putut-o interesa pe Anne pentru cariera ei de muzeograf, un  Mitterrand incapabil să se despartă de femeia iubită nici din rațiuni de stat…
„Am nevoie de dumneavoastră pentru a vă  împărtăși toate gândurile mele, tot ceea ce fac, am nevoie să pot alerga la dumneavoastră în orice moment”, scrie Mitterrand în 13 aprilie 1964.
În luptele sale politice, în cursele sale prezidențiale, pierdute și mai apoi câștigate, Mitterrand este animat de un singur gând și de o singură forță: Anne. „Cu dumneavoastră nutresc sentimente despre care n-am știut vreodată că există!” și nu are decât o singură dorință, „aceea de a servi, la rândul meu, vieții dumneavoastră!”.
La 19 octombrie 1962, François Mitterrand trimite prima sa scrisoare către Anne Pingeot. O scrisoare nevinovată și castă în care îl evocă pe același Socrate despre care i-a vorbit deja la Hossegor. Nu i-a găsit exemplarul promis, însă i-l oferă pe al lui, care îl însoțea în toate călătoriile sale, până când va sosi cel comandat special pentru ea și pe care speră să i-l ofere personal.
http://www.qmagazine.ro/te-voi-iubi-pana-la-ultima-mea-suflare_332303.html

luni, 21 noiembrie 2016

Inimi cicatrizate

Adaptarea făcută de scenaristul şi regizorul Radu Jude romanului „Inimi cicatrizate“ al lui Max Blecher nu-i va mulţumi pe adepţii ecranizărilor convenţionale. Aşa după cum Radu Jude a spus de mai multe ori, filmul este viziunea sa personală asupra operei şi personalităţii lui Blecher, o expresie a propriei sensibilităţi artistice. În plus, mesajul filmului este unul decis politic, prin contextualizarea de epocă pe care scenariul o face suferinţei personajului. În interviul pentru „Weekend Adevărul“, regizorul a explicat influenţele cinematografice pe care le-a avut pentru acest film şi a dat detalii despre semnificaţia şi actualitatea acestui mesaj politic.
„Weekend Adevărul“: Cum aţi ales proza lui Max Blecher pentru adaptare? Cum aţi privit opera sa la prima lectură şi cum o priviţi acum, după ce filmul este gata? Dar personalitatea autorului?
Radu Jude: Am citit puţin Blecher prin liceu, dar am uitat de el în anii care au urmat. Iar realizarea filmului a fost o întâmplare. Prietenul meu Dan Nicolaescu de la librăria Anthony Frost m-a întrebat dacă nu cred că e o idee bună să fac un film după romanul „Inimi cicatrizate“. Am recitit cartea şi mi-a plăcut mai puţin decât la prima lectură. Dar odată ce am citit celelalte două cărţi ale lui Blecher, „Întâmplări în irealitatea imediată“ şi „Vizuina luminată“, plus corespondenţa cu Geo Bogza, am înţeles ceva mai mult din sensibilitatea foarte specială a acestui autor şi m-am hotărât să fac filmul. E o adaptare foarte liberă a romanului lui Blecher, o naraţiune cinematografică fragmentată, un fel de colaj care amestecă episoade din toate cărţile lui, din biografia lui, plus alte câteva care nu se regăsesc nicăieri, dar care sunt gândite în aceeaşi direcţie. În plus, lectura mea a fost una istorică, în sensul că atunci când vorbim despre sfârşitul anilor ‘30, nu putem să nu ne gândim că începe în perioada aceea un lung şir de dictaturi de toate felurile.
Max Blecher nu este un autor foarte cunoscut pentru publicul larg, cu excepţia „nucleului dur“ de admiratori din mediile literare şi universitare. Credeţi că filmul dvs. va schimba acest lucru? Dar pe plan internaţional? Consideraţi că Blecher are şanse să devină un autor „canonic“ sau literatura sa impune, prin natura sa, această semi-obscuritate, interesul doar al unui cerc restrâns?
M-aş bucura ca cei care nu cunosc literatura lui Blecher să o descopere în urma filmului; pe plan internaţional, nu ştiu, nu cred. Blecher e deja tradus în limbile importante din Europa, dar nu cred că va ajunge un autor foarte popular. Iar asta ţine de interesul limitat pentru literatura care vine din această parte de lume. Şi nu, nu cred că literatura lui este una care poate interesa doar un cerc restrâns, cred sincer că ar putea fi un scriitor popular.
„M-au influenţat Truffaut, Duras, Bresson“
Cum aţi făcut documentarea de epocă şi care au fost sursele folosite? Chiar dacă nu a mai necesitat acelaşi travaliu ca la „Aferim!“, categoric ea există şi este unul din pilonii filmului.
Am citit cât am putut de mult şi l-am avut pe post de consultant pe doctorul Dinu Antonescu, nu doar un medic foarte bun, ci şi o persoană deosebită. Îi mulţumesc încă o dată pentru sprijin. Scenograful filmului, Cristian Niculescu, a făcut propria sa documentare, toţi colaboratorii, de fapt.
De ce aţi ales să turnaţi filmul în cadre fixe? A fost sugestia directorului de imagine Marius Panduru sau opţiunea dvs. iniţială? Cum aţi colaborat cu acesta din urmă (la fel ca şi la filmul precedent, imaginea este o mare reuşită, şi aceasta nu pentru că sunt „cadre frumoase“)? Utilizarea cadrelor fixe a fost sugestia lui Marius Panduru, dacă îmi aduc bine aminte. Intenţia a fost să transmitem ceva din situaţia personajelor prin intermediul acestei alegeri stilistice. Nu ştiu dacă este cea mai bună opţiune, mi se pare cam la prima mână, acum.
Prin estetica sa livrescă şi prin numeroase „trucuri“ cinematografice, filmul se apropie mult de operele „nouvelle vague“-ului târziu (sfârşitul anilor ’60 – anii ’70). A fost o alegere stilistică deliberată sau o influenţă non-conştientă? Dacă nu, ce tip de cinema v-a „ghidat“ pe parcursul realizării filmului?
Nu ştiu, nu mi-e clar. Dar e adevărat că m-am gândit mult la un film al lui Truffaut, „Cele două englezoaice şi continentul“, pentru felul în care a amestecat literatura şi filmul. Acelaşi lucru, chiar mai mult, e admirabil reuşit de Marguerite Duras în câteva din filmele ei. „India Song“ e, probabil, cel care m-a impresionat cel mai tare şi ţin minte că i l-am arătat lui Marius Panduru. Îmi mai place mizanscena din filmele unor maeştri ai filmului mut, fraţii Lumière, D.W. Griffith, şi există unele vagi influenţe de acolo. Şi mulţi alţii. Apichatpong Weerasethakul, de exemplu. Straub şi Huillet. Bresson, cu siguranţă. Veronica Lazăr şi Andrei Gorzo chiar l-au adus pe Bresson în discuţie în eseul lor pe marginea filmului.
„Am vrut să omagiez literatura lui Blecher“
Folosirea inserturilor cu frazele lui Blecher mie nu mi se pare brechtiană, ci godardiană. Cel puţin, acest regizor a insistat cel mai mult pe raportul dintre text şi imagine, în mai mare măsură decât colegii săi, la rândul lor „îmbibaţi“ de literatură. Sunteţi de acord cu mine? Cum aţi ajuns la acest procedeu (reuşit, după părerea mea)? Godard a inovat atât de mult în cinema, încât am impresia că oricine foloseşte un procedeu sau altul care nu aparţine cinema-ului convenţional trebuie să se revendice (şi) de la el... Totuşi, felul în care Godard foloseşte textele care apar uneori pe ecran în filmele lui este foarte diferit de ce am încercat eu să fac. Demersul meu e unul mai modest: am vrut doar să omagiez literatura lui Blecher.
De ce Ivana? De ce Andrei Rus (mai sunt şi alte nume de „neprofesionişti“, dar de mai mică importanţă, doar „cameo“-uri)? Să fie şi acesta un rapel la filmele „nouvelle vague“, în care membrii mişcării se distribuiau cu frenezie unii pe alţii? Nu v-a fost teamă să distribuiţi în partitura importantă a lui Solange o regizoare? Şi totuşi, care este rostul personajului lui Andrei Rus? Pentru multă lume a rămas obscur. Să fie acea (auto)ironie cu care aţi spus că aţi dorit să înconjuraţi filmul?
Am lucrat întotdeauna şi cu actori neprofesionişti, acolo unde mi s-a părut că lipsa de control a neprofesionistului poate aduce ceva în plus; spre deosebire de teatru, deşi există şi în teatru un curent în care neprofesionişti performează în faţa unui public, în film se poate lucra mai uşor cu neprofesionişti. Ceva din prezenţa lor poate fi captat de aparatul de filmat şi asta e, în anumite cazuri, foarte important. Andrei Rus a lucrat o vreme la film pe post de operator video-assist; la un moment dat, a fost invitat să lucreze la Ministerul Culturii şi a plecat, dar înainte de asta a jucat un rol mic, episodic. Mai sunt şi alţi membri ai echipei de filmare care apar ici-colo.
Lucian Teodor Rus, în filmul „Inimi cicatrizate“
„Toate filmele sunt artificiale“
V-aţi gândit că artificializarea pronunţată a filmului (a situaţiilor, a replicilor etc.), un procedeu coerent din punct de vedere estetic, ar putea decredibiliza, unfortunately, mesajul decis politic al proiectului? Cu alte cuvinte, dacă aceasta este o „ficţiune“ despre anii ’30, totul devine subiectiv şi supus relativizării.
Toate filmele sunt artificiale. Inclusiv cele în care lucrurile par „exact ca în viaţă“. Dacă elementele istorice sunt sau nu redate corect, asta nu stilistica filmului decide; iar faptul că ele sunt asamblate conform unei viziuni proprii nu le transformă în „ficţiuni“ rupte de ceea ce numim adevăr istoric (un concept care pune el însuşi o serie de probleme, admit). Adică un film realizat cu camera pe umăr, cu lumină puţină, în care actorii vorbesc „realist“ nu e mai „adevărat“ decât unul care nu este realizat în această manieră; sunt doar practici diferite, modalităţi diferite de comunicare. Doar cineva foarte superficial poate vedea lucrurile altfel.
Puteţi încerca o paralelă, o comparaţie între cei trei poli ai evreităţii româneşti din secolul XX, în opinia mea: M. Blecher, B. Fondane şi N. Steinhardt (pe Sebastian, cu toată importanţa sa, îl subsumez destinului lui Fondane, la fel şi pe ceilalţi – numeroşi – creatori de avangardă)? Cum ar putea tema Auschwitz-ului / Gulagului (aşa-numita „tăcere a Cuvântului“) să unifice aceste destine? V-ar tenta să vă continuaţi cercetarea (prin mijloace artistice) pe unul dintre aceste nume?
Nu sunt competent să răspund la această întrebare. Pot spune doar că Steinhardt, o persoană admirabilă şi un mare scriitor, e acceptat de publicul larg nu pentru subtilitatea observaţiilor sale, mai ales teologice, ci pentru că e un evreu convertit la creştinismul ortodox şi care laudă asta încontinuu, aşa cum laudă poporul român (în bloc) şi eventualele lui calităţi colective sau, în câteva pagini ruşinoase, chiar pe mareşalul Antonescu. Nu e de mirare că textele lui sunt folosite de naţionalişti şi că apar pe site-urile negaţioniştilor Holocaustului făcut de români: ce să mai zici, dacă un evreu îl apreciază pe Antonescu? Asta e, aşa, oferită ca un fel de argument suprem. Mai e şi textul lui anti-rom, care e circulat pe toate site-urile rasiste, statura intelectuală şi morală a lui Steinhardt confirmând toate insanităţile... Şi imaginaţi-vă că Steinhardt ar fi fost un evreu român convertit la islam sau că ar fi fost ateu: l-ar mai fi iubit românii? Cu siguranţă că nu. „Există un negaţionism solid“
Prin cele două filme recente ale dvs., v-aţi afirmat categoric ca un cineast politic. Credeţi că această angajare politică va avea succes, poate schimba ceva, într-o lume în care fascismul revine, poate şi ca urmare a respingerii, de către populaţie, a proiectului de stânga propus de intelectuali? Falia dintre populaţie şi intelectualitate a fost una din principalele tare ale societăţii româneşti de după 1989, şi iată şi ale celor occidentale. Veţi continua pe această linie? Ştiu că lucraţi la un film despre masacrele de la Odesa şi, împreună cu documentarul despre colecţia Costică Acsinte, iată vom avea patru filme cu un demers clar, evident, împotriva fascismului. Puteţi contextualiza puţin acest demers artistic şi politic al dvs.?
E mai simplu de atât. Cred ceea ce spunea Costa-Gavras pe vremea când eram asistent de regie la filmul „Amen.“, turnat în România: că nu există film care să nu fie politic, implicit sau explicit. Dincolo de asta, nu e nimic programatic: există unele momente din istoria comunităţii căreia îi aparţin pe care vreau să le pun în discuţie. Cu atât mai mult cu cât societatea le trece sub tăcere sau chiar le neagă. Mi se pare dezgustător că legionarii sau mareşalul Antonescu sunt încă văzuţi ca nişte patrioţi, salvatori ai neamului etc. Iar faptul că masacrele făcute împotriva evreilor sunt trecute sub tăcere e ruşinos; sigur, lucrul ăsta nu se petrece la nivel oficial (există Raportul Comisiei Wiesel, asumat de statul român), dar există un negaţionism solid, e de ajuns să te uiţi la comentariile de pe youtube în care apare Mareşalul.
Impactul filmului lui Jude asupra tuturor celor prezenţi la avanpremiera de la Timişoara din septembrie nu a fost deloc de ici-colo. „Inimi cicatrizate“ este un film perfect realizat, care adaugă încă o piesă esenţială la dosarul filmografic al Noului Cinema Românesc (NCR), dar una destul de diferită faţă de cele anterioare (mai aproape de estetica „nouvelle vague“-ului francez decât oricare alt film de după 2000). Scenaristul şi regizorul Jude („adaptare liberă“, avertizează de fiecare dată acesta, inclusiv pe genericul de deschidere) reuşeşte să găsească, stilistic vorbind, echivalenţe filmice (de o subtilitate cinematografică rar egalată la noi) uneia dintre scriiturile cele mai speciale din întreaga literatură română. Blecher este un autor al corporalităţii, al senzaţiilor, impresiilor, amintirilor şi viziunilor, iar filmul lui Jude te face să percepi aproape tactil suferinţa personajului principal, Emanuel (un alter-ego al scriitorului însuşi). Rapelul la sursa literară, la scriitura sa inconfundabilă, este făcut prin inserturi (din scrisul blecherian) plasate periodic şi întrerupând naraţiunea, pe metoda brevetată de Godard şi alţi „nuvelvagişti“.
O vârstă a livrescului
Realizat în întregime din cadre fixe („este o blasfemie să foloseşti un traveling într-un film despre Holocaust“, se spunea prin anii ’50), poate din respect pentru suferinţa personajului şi a autorului, despre care-i de fapt vorba („montajul nu este altceva decât o formă de manipulare“), filmul este o nouă performanţă pentru directorul de imagine Marius Panduru, acelaşi ca şi la „Aferim!“. Interpretarea tânărului Lucian Teodor Rus (aflat la debut în cinema, ales în urma unui casting) este una uluitoare, amintind – nu doar datorită asemănării fizice – de tânărul Jean-Pierre Léaud, actor favorit al „nuvelvagiştilor“. Filmul lui Radu Jude dă seamă de o vârstă a livrescului şi a apelului la marea cultură (trăită de personaje, nu doar exerciţiu de snobism, ca acum), rar sau deloc atinsă de cinematografia românească. Reconstituirea de epocă este realizată cu acribie şi subtilitate, ca şi la „Aferim!“, iar contextualizarea politică – absolut necesară, ţinând cont de iudaitatea esenţială a lui Blecher (decedat în 1938) şi de perspectiva istorică pe care-o avem după 80 de ani – îi reuşeşte lui Jude, este veridică şi de bun-simţ, însă probabil va provoca aceleaşi reacţii frenetice ca şi la „Aferim!“. Aş spune totuşi că, dacă lui Jude îi reuşeşte contextualizarea vieţii şi operei lui Blecher (repet, un demers stringent), filmul nu reuşeşte – dar, de fapt, nici nu îşi propune – metafizicizarea literaturii acestuia, ceea ce-l transformă pe evreul din Roman – dacă este cazul! – într-un „Kafka român“ (Ov. S. Crohmălniceanu).
Info

Inimi cicatrizate (România-Germania, 2016) Regia: Radu Jude Cu: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Alexandru Dabija, Dana Voicu


miercuri, 16 noiembrie 2016

O faptă bună care umblă despuiată prin lume, măsurîndu-se prin ea însăși

 Oricine are o anumită obișnuință cu sensibilitatea creștină știe că aceasta pune mare preț pe smerenie. Un cuvînt parfumat și aparent învechit, care ne transmite sugestii patericale, patristice, poate christice, pentru cei ce-și amintesc purtarea Mîntuitorului, așa cum e descrisă în Evanghelii. Dar în viața de zi cu zi? Firește că există creștini care-și cultivă grădina sufletească, sădind acolo planta fragilă a smereniei. Rostul ei clasic în definirea personalității spirituale ne cam împiedică să-i găsim echivalentul „laic“, într-o societate tot mai secularizată. Potrivit tradiției, smerenia denotă conștiința propriei mărginiri în raport cu Dumnezeu. Rudolf Otto amintea de un așa-numit „sentiment al stării creaturale“: recunoști, rațional, că nu ți-ai dat singur viață, că existența însăși e ceva mai mare decît tine. Admiți „locul“ tău, obiectiv modest, în decorul uriaș al universului. Dar asta poate admite și cel necredincios, fără să resimtă „smerenie“ în fața realității adînc misterioase care ne include pe toți, mai presus de un „credo“. Smerenia pretinde însă o mărturisire de credință. Ea rămîne intim legată de relația cu Dumnezeu, cu acel radical Altul, care, deși întrupat în Hristos – și reprezentat iconic – rămîne ireductibil la judecățile umane.
Smerenia mizează pe paradoxul manifestării prin estompare. Dacă e prea vizibilă, începe să fie suspectabilă de poză și etalare fariseică. Trebuie deci să fie insesizabilă? Nu, pentru că atunci n-ar mai avea caratele duhovnicești pe care i le atribuim. Ea se înrudește mai curînd cu delicatețea sufletească: o atitudine moderată, discretă, care nu invadează pe nimeni, renunță la morga didactică și se abține de la verdictele tranșante, fără să se instaleze în ambiguitate sau relativism etic. Smerenia lucrează mai curînd prin efectele decît prin premisele sale. De pildă, cînd asistăm la un gest de veritabil altruism, percepem simultan smerenia autorului său, care se pune în umbră pentru a-și pune semenul în centrul atenției. Un om realmente smerit cultivă, de asemenea, autoironia. Nu se ia în serios, nu-ți face capul mare cu virtuțile sau pretențiile sale. Acceptă că, în tragicomedia condiției postparadisiace, omenescul are ceva derizoriu, căci stă sub semnul greșelii și al aproximației. Din acest unghi, smerenia antrenează eroismul unei lucidități menite să refuze preeminența omului într-un univers teocentric. Ea afirmă că progresul uman presupune „ascultarea“ față de o instanță transcendentă. Văd smerenie și în agnosticismul omului de știință: el are bunul-simț de a recunoaște că nu poate produce dovezi ale inexistenței lui Dumnezeu, chiar dacă stadiul prezent al științelor tari pune în criză narațiunile teologice moștenite. Nu e smerit numai omul simplu, care se deșteaptă, întrucît nu se supraestimează, ci fiecare persoană pentru care less is more.
Adevărul e că smerenia s-a rărit dramatic. Sîntem mereu mai individualiști, narcisici și egocentrici, iar prețul plătit nu e numai alienarea printre numeroasele noastre iluzii, ci și singurătatea în mulțime, care ne apasă tot mai dureros. În acest ceas de sofisticată decadență postmodernă, intuim avantajele smereniei tocmai pentru că-i pătimim absența. Ca orice vehicul spiritual, ea nu angajează niște abstracțiuni valabile pentru terți, ci doar pe cei dispuși să o asume ca fapt lăuntric. Nu poți da dovezi de smerenie în rețelele de socializare, ci mai degrabă în spațiul meditației, acolo unde te situezi necomplezent, observîndu-ți cu amărăciune neîmplinirile atît de limpede opuse minciunilor pe care ți le servești îndeobște. Oricît de discontinuă, experiența smereniei e și un soi de resetare salutară a tot ce ești, în detrimentul a ceea ce presupui că ești. Am primit, recent, o carte de la un călugăr athonit: nu mi-a scris nici un mesaj separat, nici o dedicație (deși el fusese implicat în traducerea și editarea critică a textului). Iată smerenia la lucru: o faptă bună care umblă despuiată prin lume, măsurîndu-se prin ea însăși. 
Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

A fost să fie


Pentru că pe 8 noiembrie s-au împlinit o sută de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți gânditori români, Alexandru Dragomir (elev al lui Heidegger între 1941-1943 la Universitatea din Freiburg), am alcătuit, din cele cinci volume ale operei sale publicate postum între 2004-2010, o antologie cu titlul O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciții de gândire. Dragomir a încercat să gândească întreaga lume pe cont propriu. Nu întâmplător ultima carte pe care am publicat-o, Nebunia de a gândi cu mintea ta, îi este dedicată.
„E dracul gol“, spusese Noica despre Dragomir. Dacă dracul era cel care luase în stăpânire pomul cunoaşterii după cădere, atunci Dragomir era dracul gol. Sigur este că, în locul lui Adam, ar fi apucat să muşte din toate fructele interzise. Şi cu toate acestea, în frenezia lui de a înţelege totul era mai degrabă ceva din psihologia unui etern student care abordează Creaţia ca pe o temă de gândire şi care se pregăteşte asiduu pentru ziua în care urmează să fim examinaţi de Dumnezeu. De altfel o ştie şi o spune, în 8 ianuarie 1993, într‑o formidabilă notă din carnetele intitulate Seminţe: „În fond, eu fac o teză de doctorat la Dumnezeu.“ Lucrul cel mai important care s-a întâmplat în viaţa lui Dragomir este tocmai acesta: la un moment dat, şi-a schimbat conducătorul tezei. A trecut de la Heidegger la Dumnezeu. A simţit pur şi simplu că orice tematică imaginabilă în termeni universitari este prea îngustă în raport cu tot ce e de gândit. La 1 septembrie 1979 notează: „Seara se lasă frumos pe încredinţarea mea că nu ştiu să scriu (scriu sec, schematic) şi pe un suflet plin de bucuria că sunt atâtea probleme la care trebuie să te gândeşti şi care stau aici, la îndemâna noastră, ca pomii, ca florile.“
Judecând după întâlnirile câtorva dintre noi cu el între anii 1985-2000 şi după arhiva lui rămasă până la moartea lui, în 2002, „secretă“, Dragomir a fost un gânditor, unul dintre foarte puţinii pe care i-au avut românii, dacă nu cumva singurul, în cazul în care suntem dispuşi să avem în vedere cu precădere două lucruri: 1) o formidabilă întâlnire la sursă cu cei care gândiseră înaintea sa o problemă; 2) o tehnică a gândirii dobândită în priză directă la Freiburg şi pusă la punct printr-un exerciţiu neîntrerupt (pesemne zilnic) vreme de peste 50 de ani.
În întreaga lui viață, Dragomir a trăit într-o indiferenţă suverană în raport cu faptul de a exista public. Nu primea şi nu aştepta de la nimeni nimic, în nici un caz nu aştepta recunoaştere, care, în absenţa comunicării cu altul şi a publicării, nu avea de unde să vină. Dacă nu ne-ar fi cunoscut pe noi, cei câţiva, cu gândul de a face din noi un debuşeu pentru câteva dintre ideile lui şi un prilej de a gândi cu glas tare, singurătatea gândirii lui ar fi fost perfectă. Mai mult, viaţa şi „faptele sale de gândire“ ar fi dobândit – aşa cum poate îşi dorise – statutul acela incert de existenţă pe care îl au comorile dispărute pe fundul mării şi care, existând oarecum, nu mai există de fapt pentru nimeni. În fond, tot ce s-a întâmplat cu el după moartea lui – în primul rând cele cinci volume care au apărut între 2004 și 2010 – reprezintă povestea unui naufragiu ratat. Pentru o dată la români ne aflăm, cu Dragomir, în ontologia lui „a fost să fie“.
Ca şi povestea lui Noica retras la Păltiniş, povestea lui Dragomir retras în tranşeele gândirii în timpul comunismului pune problema drumurilor pe care un intelectual le are la dispoziţie atunci cînd nu vrea să recurgă la singurul drum oficial acceptat: acela care sfârşeşte printr-un dialog obedient cu puterea. Altfel spus – şi în termeni dramatici – povestea lui Dragomir răspunde la următoarea întrebare: cum poţi să-ţi împlineşti un destin care este incompatibil cu lumea istorică în care trăieşti? În caietul din 1997, pe coperta căruia Dragomir a scris Vraişte, la pagina 14 – sub titlul Dictatul din somnul-trezie de după prânz, 23 aprilie –, se află următoarea poveste:
Trei oameni stau de vorbă pe lumea cealaltă. Unul spune: „Eu n-am făcut mare lucru în viaţă, dar am făcut o seamă de fapte bune.“ Al doilea spune: „Eu n-am făcut fapte bune, dar am făcut bine lucrurile la care mă pricepeam.“ Al treilea spune: „Eu am făcut şi fapte bune, şi lucrurile la care mă pricepeam.“ Dumnezeu îi aude şi le spune: „Ce căutaţi voi aici? Aici nu se judecă ce aţi făcut. Aici îşi au locul cei care şi-au trăit viaţa pe care le-am dat-o şi care trebuia trăită şi preţuită doar ca un dar. Nu v-am cerut să dregeţi lumea făcută de mine nici prin fapte bune, nici prin făptuiri.“ Şi Dragomir îşi încheie povestea visului de după prânz cu aceste cuvinte: „Am întrebat cum e cu cel ce nu şi-a putut trăi viaţa din cauza împrejurărilor care i-au înjosit‑o şi sacrificat-o – dar n-am primit nici un răspuns.“
Câteva „mostre aforistice”
din O teză de doctorat la Dumnezeu
Filozofia e poate îndeletnicirea cu de toţi cunoscutele şi de nimeni ştiutele.
*
Sunt cărţi bâzâie-muşte, cărţi hei-rup!, cărţi‑picior-în-cur, cărţi-şoc, cărţi-amintiri, dar nu mai sunt cărţi care să răsucească lumea.
*
Copii cu obraz de porţelan, fete cu obraz de livadă şi bătrâni cu faţa de ogor arat.
*
Când îţi mor cei dragi începe egoismul de a trăi.
*
Viaţa e un joc cu reguli neştiute, a cărui miză eşti tu însuţi.
*
Alţii sunt de vină. Alţii n-au dreptate. Alţii sunt păcătoşii. Alții sunt proștii.
*
Remuşcarea este memoria morală.
*
În fond, eu fac o teză de doctorat la Dumnezeu.
*
Bătrânii locuiesc în ruinele vieţii lor.
*
Este ceva stătut în orice cler. Prin instituţie şi profesionalizare. O lipsă de prospeţime în credinţă, un transfer al credinţei de la individual la instituţional.
*
Dacă am şti când nu pierdem timpul!
*
Acu’ 70 de ani eram copil, acu’  50 de ani tânăr, acum sunt bătrân. Câtă inconsecvenţă!
*
Românul mai are o mare rezervă de respect şi admiraţie pentru cinste, caracter, competenţă, cu condiţia să nu-i fie cerute lui.
*
Complexul de superioritate a inferiorităţii pe care îl au ruşii.
*
De ce mai degrabă criticăm decât lăudăm, mai degrabă condamnăm decât iertăm, mai degrabă urâm decât iubim şi mai uşor suntem răi decât buni?
*
Toţi cultivăm aceeaşi grădină. Numai că unii plantează cartofi, alţii ceapă, alţii trandafiri. Şi asta iese.
*
Inutilitatea, vestibulul pieirii.
*
La bătrâneţe, fiecare seară e un mic sfârşit de lume.
*
Noi ne indignăm, dar nu ne revoltăm.
*
O femeie „bine“ este o femeie căreia nu-i stă bine goală.
*
Frica de moarte e doar frica de frică.
*
La săraci, toate lucrurile sunt preţioase.
*
Ceea ce îl deosebeşte pe Freud de Jung e înclinaţia porno a primului.
*
De aproape 70 de ani „acasă“-ul meu e filozofia.
*
Viaţa e un bun de consumaţie care se consumă singur şi asta e tot ce avem.
*
Revoluţia aduce sus o ceată de cinici, arivişti şi isterici.
*
Viaţa e un joc pe viaţă şi pe moarte, în care, la sfârşit, credem că ştim ce-ar fi trebuit să facem.
*
Unii suntem despărţiţi de moarte printr-un zid înalt şi gros de beton, alţii printr-unul jos de nuiele. Cioran era despărţit de moarte doar printr-un perete de sticlă.
*
Câtă bucurie că lumea e geografică şi nu geometrică!
*
Cu fiecare zi, cu fiecare ceas, cu fiecare clipă îţi trăieşti din viaţă, iar viaţa e tot ce ai. Adevărul îngrozitor deci că totul e absolut derizoriu, că viaţa se consumă.
*
Comunismul e o minciună, democraţia e un neadevăr.
*
Exclamare şi exclamică.
*
Bătrâneţe: vârsta în care cealaltă mânecă devine o problemă.
*
De secole, englezii simt o plăcere să-i nedumerească pe continentali, iar continentalii să fie nedumeriţi de englezi.
*
Pe întuneric am viaţă interioară.
*
Am ales să rămân un mic şoarece, ca să nu cresc şi s-ajung şobolan.
*
Comunistul
– vorbeşte tare şi se montează singur;
– invocă surse de informare neştiute, necontrolabile sau surse ştiute, dar deformate;
– nu se exprimă în opinii, ci în discursuri (cuvântări);
– ori de câte ori vorbeşte „în principiu“ ridică tonul;
– are o doză triplă de ură în opiniile lui, ură pe tot ce nu e comunist;
– oricând opinia lui lunecă spre trivialitate, calomnie şi insulte gratuite;
– dacă nu eşti de părerea lui, eşti prost;
– se regăseşte cu toţi ceilalţi de teapa lui;
– nu urmăreşte decât puterea, respectiv privilegiile;
– coagulează în clică, mafie sau privilegiaţi;
– are un dispreţ suveran pentru neprivilegiaţi;
– e nedialogabil, fiind un fanatic, conform definiţiei lui Winston Churchill.
*
Nedialogabili (inventar)
– clerul de orice religie, dar sigur cel ortodox;
– comuniştii şi extrema dreaptă;
– posesorii adevărului;
– fanaticii de orice fel;
– proştii care se cred deştepţi;
– mincinoşii.
*
Lumea merge înainte înfricoşător de „fără mine“.
*
50 de ani de nemulţumiri şi ură contează, nu?
*
Cine, din noi, e jignit când suntem jigniţi?
*
Partir, c’est mourir un peu et s’énerver beaucoup.
*
Partea proastă în cele sexuale este că înainte şi atunci ţii în braţe un trup şi o plăcere, dar după aceea rămâi cu un om pe braţe.
*
Dincolo de 60-65 de ani, moartea e un colocatar. Ca şi cum ai întâlni-o la baie, la bucătărie, ai auzi zgo­mo­tele din odaia-i, ai şti când intră şi iese pe uşă.
Sau ca o otravă, arsenic de pildă, servită în doze mici. Ici te surprinzi că uiţi neverosimil ceva, că nu mai auzi ca-nainte, că oftezi la anumite mişcări, colo vezi în oglin­dă răvăşeala obrazului după somn, îmbătrânirea celor apropiaţi – toate le vezi ca semne ale iremediabilului, ceva ce nu numai că n-o să mai treacă, dar că sunt doar începuturi.
Moartea devine credibilă fiind zilnică… Nu mai e aşa-zisa problemă a morţii din tinereţe, ci e moar­tea ta.
*
A filozofa este a gândi despre ceea ce toată lumea ştie.
*
Metafizica este căutarea locului de unde se vede existenţa.
*
Singurătatea inutilităţii (bătrânii).
*
Viața n-are sens decât dacă n-are sens.
*
Guvernările noastre merg la fel de prost ca orice întreprindere de stat.
*
Parlamentul şobolanilor.
*
Trăim cu necontenita credinţă că o să trăim. Cum de e cu putinţă aşa ceva? În fiecare seară ne culcăm convinşi că o să trăim mâine. Dar şi mai şi este convingerea că o să fieun mâine.
————————————
Post scriptum – Duminică 20 noiembrie la ora 14 voi lansa împreuna cu Horia Patapievici volumul O teză de doctorat la Dumnezeu de Alexandru Dragomir.

Gabriel Liiceanu
http://www.contributors.ro/cultura/centenarul-unui-ganditor-solitar/?cfcc