sâmbătă, 24 februarie 2018

Prețuiește înainte de a pierde

In Memoriam:

DEM de Eugenia Vodă


Mă călăuzeşte Eugen Ionescu, care spune că Dumnezeu a construit rău viaţa; te face sănătos, frumos, şi pe urmă începe să te demoleze... Domnule Eugen Ionescu, a fost întrebat într-un interviu, care e cea mai mare durere a dumneavoastră? "Cea mai mare durere a mea este că soţia mea şi fetiţa mea vor muri într-o zi". Şi ce mai spune acest individ genial? Vrei să fii fericit? Nu privi în sus, priveşte în jos. Dacă vei privi în sus, vei vedea oameni mai fericiţi ca tine, şi te va durea. Priveşte în jos, la cea mai mare nenorocire, la un orb. Priveşte un orb, şi te vei duce liniştit acasă. Să-i mulţumeşti lui Dumnezeu pentru prezentul pe care-l trăieşti. Preţuieşte înainte de a pierde

http://www.romlit.ro/dem

marți, 13 februarie 2018

Dacă aș ști

Dacă aş şti că o să te revăd abia peste un an, aş face un ghemotoc din lunile rămase. Dacă ar trebui să aştept secole, tot la fel aş face. Iar dacă aş şti că după această viaţă, noi doi va trebui să trăim o singură altă viaţă, pe a mea aş arunca-o ca pe o scoarţă uscată, şi aş alege-o pe a ta în veşnicie.

Emily Dickinson

vineri, 9 februarie 2018

Aerul curat al libertății

Mihai ȘORA

Obișnuiam să merg în casa Cellei Delavrancea, nu departe de locuința mea, pe strada Eminescu, după cum dumneaei trecea pe la mine, în Jules Michelet. Și – curios lucru – amintirile mele păstrează verva ei uluitoare, însuflețirea, umorul, inteligența, – mai mult decât orice acord la pian.
Cella ținea la mine și nu ezita să mi-o arate.
O prietenie intelectuală, dar și un fel de atașament familial, senzitiv: mă simțea ca fiind de pe aceeași orbită, din aceleași timpuri, unul care cunoștea și respecta ceea ce ea iubise. De multe ori, stând împreună în toiul nopții, în inima unui București mohorât și fără vlagă (căci eram amândoi păsări de noapte, iar vizitele aveau loc seara târziu), m-am întrebat cum ar fi trăit asemenea făpturi într-o țară normală, o țară care își prețuiește oamenii de seamă, le cultivă înzestrările, talentul. Astăzi, scrijelind aceste cuvinte în carnețel, încă nu am găsit un răspuns: ar însemna să proiectez prea multe destine în cronologia unui popor care ș t i e · d e · e l, care are conștiința propriei existențe, a propriei ființări. Iar românii au avut destule momente, de-a lungul istoriei, când le-a lipsit „(con)știința-de-sine“, și-au aruncat elitele în pușcării, le-au schingiuit ori, în cel mai bun caz, le-au ignorat.
Au fost, totuși, înainte de 1989, câteva împrejurări trăite cu sentimentul unei normalități regăsite, al unei bune-cuviințe firești și duioase, sentimentul unei Românii care își iubea înaintașii, își prețuia valorile și le ținea la loc de cinste. Una dintre aceste împrejurări a fost sărbătorirea Cellei Delavrancea: câteva sute de oameni adunați într-o sală de spectacole din București, privind-o pe Doamna Cella cu admirație și stimă, în vremuri în care admirația pentru altcineva fusese interzisă de către cuplul Ceaușescu, iar stima – cuvânt confiscat de propagandă – luase înfățișarea unui servilism grotesc. Ziua aceea de decembrie a anului 1987, când Cella Delavrancea pășea în centenar înconjurată de artiști, de Corul Madrigal, de prieteni și admiratori, pare astăzi neverosimilă: era un fel de insulă suspendată peste gaura neagră a dictaturii comuniste. Ceva cu totul neobișnuit s-a întâmplat atunci, când Doamna Cella a urcat pe scenă, s-a așezat la pian, a rostit câteva cuvinte, iar apoi a început să cânte, însoțită de tandrețea, de mâinile și atenția grijulie a fostului ei ucenic, Dan Grigore.
Atunci, toți cei aflați în sală au respirat aerul curat al libertății.
În mod straniu, cu totul neașteptat și intens, am retrăit, zilele trecute, același sentiment al insulei suspendate: într-o altă sală din București (mai puțin friguroasă decât erau sălile din anii ceaușismului), am revăzut secvențe filmate la aniversarea Cellei Delavrancea și m-am gândit că – treizeci de ani mai târziu – suntem, într-un fel oarecare, tot pe o insulă suspendată, deasupra vacarmului unei Românii haotice, care încă mai bâjbâie în căutarea conștiinței de sine.
Îi mulțumesc Doamnei Marilena Rotaru pentru insula de normalitate: de atunci, la Centenarul Cellei Delavrancea, și de acum, la Centenarul României.

joi, 8 februarie 2018

Nu trăieşte pentru sine cel care nu trăieşte pentru nimeni

Cine fuge de oameni şi de lucruri, cine se însingurează pentru că este dezamăgit în aşteptările lui, cine nu poate suporta priveliştea altora mai norocoşi decît el, cine se ascunde de teamă, ca un animal fricos şi neînstare să riposteze, omul acela nu trăieşte pentru el însuşi, ci (şi asta este cu adevărat o ruşine) ca să mănînce, ca să doarmă, ca să-şi împlinească propriile sale plăceri. Nu trăieşte pentru sine cel care nu trăieşte pentru nimeni. Cu toate acestea, statornicia şi stăruinţa în ţelurile alese au o asemenea forţă, încît pînă şi inerţia încăpăţînată trezeşte un anumit respect.

Seneca

sâmbătă, 3 februarie 2018

O binevenită lecție de etică scriitoricească...

De prieteni ne putem despărți din foarte multe motive. De faptele lor bune – nu. Sau măcar se cuvine să nu o facem. Dacă așa ceva se întâmplă, ne despărțim cam mult chiar de noi înșine, cei buni, și rămânem în compania a ceea ce este mai puțin bun în noi înșine
Moștenirea pe care o lăsăm poate fi definită și de onestitatea pe care o punem în cum ne amintim. Dacă nu putem face mai bună lumea pe care am moștenit-o, măcar să nu o lăsăm mai rea decât ne-a fost dată. 

Dorin Tudoran

O binevenită lecție de etică scriitoricească, de morală generală, pînă la urmă...

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2018/02/03/dorin-tudoran-mic-tratat-de-glorie/

vineri, 2 februarie 2018

Puținul bine săvârșit e opera-mi supremă

E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează.
Puținul bine săvârșit e opera-mi supremă. 
Dintre legile după care ne conducem, cea dintâi este onoarea.
Pământul este plin de oameni cu care nu merită să stai de vorbă.
Judecă un om după întrebările sale, mai degrabă decât după răspunsurile sale.
Obişnuit, credeam că cea mai înaltă fericire se găseşte pe treptele de sus. Ce greşeală!
Vrei să plictiseşti pe cineva? Spune-i tot ce ştii.
Cel mai sigur este să nu faci nimic împotriva conştiinţei tale. Cu acest secret, ne putem bucura de viaţă şi nu ne este teamă de moarte.
Orgoliul celor mici e să vorbească întotdeauna de ei; al celor mari, să nu vorbească niciodată.

Voltaire