marți, 26 aprilie 2016

Despre „Solenoid“ sau o privire critică asupra singurătății


Am rasfoid (sic) cartea in librarie si mi se pare irespirabila, contrafacuta si in apropierea dementei literare, intrucat cuvintele sunt cantarite, 'aurite" si slefuite aproape demonic! Este clar ca Cartarescu (sic) s-a uitat inspre cititor si cu privirea aspra in Suedia, la Nobel, investind in romanesc toata magma maladiva a lirismului propriu, dupa ce, deja, Hertha a primit confirmarea literara (oare mai era nevoie?) si a dat o lectie de neuitat despre cum se scrie si cum se actioneaza impotriva unor sisteme atat de corupte, politic si cultural, ca cele din Romania. Hertha a platit totusi destul de scump pentru ideile exprimate la Ateneul Roman, promovarea ei in Romania, la Humanitas, fiind absolut...nula, in timp ce Cartarescu, cel care se viseaza un Eminescu intarziat (vezi studiul "Visul himeric" si articolul defaimator din Dilema, sub coordonarea lui Manolescu), inca tribuleaza in sinapsele creierului, pentru a descifra enigma propriului chip. Tot astept (zadarnic!) un Cartarescu vital, vindecat, care sper sa nu fi scris si aceasta "caramida" de hartie sub efectul drogurilor (vezi Oisteanu), dar el nu mai vine, "ambetat" de toti cei care ii hranesc delirul: critici, prieteni, cititori!
Este trista aceasta drama a unui om franjurat emotional si disperat sa devina el insusi un premiu. Daca s-ar face vreodata un studiu serios, nepartinitor asupra operei lui Cartarescu ar trebui evidentiata incercarea sa esuata de a face din cuvantul-intelect (metaforele, asociatiile inedite, onirismul extrem, aproape neoexpresionist) un alt Zeu, inlocuind Spiritul care nu este dependent de "verbum".
In acelasi timp, cred ca este pentru prima data in literatura romana cand asistam la un caz clinic de auto-citare si auto-literaturizare publica a unui pacient narcisist, nevrozat si ambiguu emotional, cu antecedente psihiatrice cunoscute! In plus, spre final, recomand celor vrajiti de "solenoidele" cartaresciene sa citeasca, la fel prin rasfoire, insolitul volum experimental din 2000, "40238 Tescani". Astept ecouri si citate ilustrative 

Streche Nicolae Florentin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu