luni, 4 martie 2019

În lumea veche și în lumea nouă, unde nimic nu mai e la fel

Un gentleman la Moscova


Contele Rostov e de-acum o „Fostă persoană”, așa sunt numiți aristocrații de pe vremuri. I se atrage atenția că nimeni nu i se mai poate adresa cu apelativul „Excelență”. Însă contele ce face în acest timp? Își ia micul dejun în camera sa de 30 de metri pătrați, în fiecare zi mănâncă dimineața neapărat și un fruct, face un pic de sport, citește ziarele în holul hotelului, ia prânzul la Piazza, apoi cina la Boiarski – rafinamentul suprem. Se tunde săptămânal, se luptă cu eseurile lui Montaigne, face conversație spumoasă.
Cu tot acest ritual de păstrare a moralului la cote ridicate, nu putem spune că Rostov nu are momente dificile sau că nu este omul gesturilor extreme. Este, însă și acestea făcute cu eleganța care-l caracterizează. Când zidurile hotelului par să-l strângă peste poate, Rostov are o asemenea intenție. O poveste frumoasă, un angajat modest al hotelului, un roi de albine care au făcut o călătorie neașteptată la Ceasul Leneș, moșia Rostov de la Niznîi Novgorod și un strop de miere cu parfum de flori de măr au un efect surprinzător.
Lumea este dată peste cap, însă contele găsește o incredibilă metodă de adaptare. Când e întrebat de tribunalul bolșevic ce ocupație are, Rostov răspunde că „treaba unui domn nu este să aibă o ocupație”. Dar când e cazul să-și găsească, Rostov face apel la ceea ce știe și ceea ce este: vorbește limbi străine, a călătorit mult prin străinătate, e bine educat, iar în calitatea sa de aristocrat știe ce înseamnă cină rafinată: ce vin merge mai bine la osso bucco și ce gust trebuie să aibă o Bouillabaisse, cu parfum de Marsilia.
Vom lua multe cine în compania contelui Rostov și vom descoperi, cu uimire, cum Metropol ajunge un spațiu din ce în ce mai vast: cuprinzând inițial toată Rusia, apoi lumea întreagă.
Lăsăm cititorii să descopere ce rol are micuța Nina, prietena lui Rostov în vârstă de 9 ani, dar și cum și-a petrecut contele trei decenii din viață la Metropol. Atât vă mai spunem, că iubește și este iubit, că are prieteni devotați și o fiică apărută pe nepusă masă, interesată de povestea Ceasului Leneș conceput de tatăl contelui Rostov, care sună doar de două ori: o dată la 12 ziua, „ora judecății”, ca să dea socoteală pentru munca de dimineață și o dată la 12 noaptea, pentru a-i mustra pe petrecăreți. „Omul trebuie să aibă mare grijă de viață și nu de ceas” crede Rostov tatăl, să dea socoteală în fața propriei conștiințe și a lui Dumnezeu.

2 comentarii:

  1. „Ce minune ca intr-o vreme ca a noastra romanul acesta asa de fin construit se desfasoara cu eleganta din lumea veche!“
    The Washington Post

    RăspundețiȘtergere
  2. Editura Nemira publică în colecția Babel de literatură străină romanul “Un gentleman la Moscova”, de Amor Towles, roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil și povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.
    Cartea este tradusă de Dana Ionescu, redactor șef al editurii Nemira și coordonatorul colecției Babel, și va fi ecranizată în curând într-un serial cu Kenneth Branagh în rolul principal.

    RăspundețiȘtergere